משק פרידמן השוכן במושב נוב בדרום רמת הגולן ספג פגיעה לא פשוטה עם פרוץ המלחמה, כאשר מרבית מעובדי המשק, בניהם ארבעה מבני המשפחה, גויסו ללחימה. מלבד פעילות המשק שאותו מנסה להציל אב המשפחה, גם הפיתוח הטכנולוגי שמוביל נחשון נמצא תחת מגבלות משמעותיות בעקבות גיוסים חוזרים של עובדי החברה. הטכנולוגיה המהפכנית המתמקדת בתהליך דילול הפירות, עתידה להחליף את הצורך בכמות עובדים גדולה ולאפשר למשקים להמשיך לעבוד ללא תלות בהון אנושי בתחום קריטי זה.
דילול פירות: שלב קריטי המצריך “הרבה ידיים עובדות”
תהליך דילול הפירות הוא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בענף הנשירים. מדובר בתהליך בעל חשיבות מרכזית שבו מסירים חלק מהפירות הצעירים כדי לאפשר לשאר הפירות להגיע לגודל אופטימלי. עבודת הדילול מחייבת כוח אדם מרובה עם מיומנות מקצועית. בעידן של מחסור גובר בעובדים חקלאיים ועלויות עבודה גבוהות, הפיתוח של פרידמן ואחיו עשוי להוות פריצת דרך משמעותית עבור חקלאים ברחבי העולם. “הדילול הוא אחת הפעולות היקרות והמורכבות בגידול פירות” מסביר פרידמן. “זה תהליך שדורש 4-8 ימי עבודה לדונם ועולה מיליארדי דולרים בשנה ברמה העולמית”
משלבים כוחות: טכנולוגיה חכמה בעולם החקלאות
הפתרון של פרידמן משלב אלגוריתם מתקדם עם טכנולוגיית לייזר ורובוטיקה. “פיתחנו אלגוריתם שמתייחס ליותר מ-10 פרמטרים בתהליך קבלת ההחלטות לגבי איזה פירות להשאיר ואיזה להסיר מסביר פרידמן. החדשנות המרכזית היא שאנו מקבלים החלטה ברמת הפרי הבודד ויודעים לחזות לאיזה גודל יגיע כל פרי שאנו מחליטים להשאיר בעץ. המשמעות היא שהחקלאי יקבל מקסימום פירות בתוך טווח הגודל הרצוי לו מה שיגדיל לחקלאים את ההכנסה בעשרות אחוזים. המערכת משתמשת בלייזר לחיתוך העוקץ של הפרי, בדיוק כמו שעובד משק היה עושה ומבצעת את כל התהליך באופן אוטונומי ללא צורך בידיים עובדות”
ממשק חקלאי משפחתי לסטארט-אפ עולמי
הרעיון המהפכני לטכנולוגיה שמפתחים האחים נולד מתוך הניסיון העשיר של משפחת פרידמן בחקלאות. “יש לנו משק חקלאי ברמת הגולן כבר מעל 40 שנה” מספר פרידמן. “ההתמחות שלנו ב-35 השנים האחרונות היא בעיקר בגידול של אפרסקים ונקטרינות”. פרידמן, בוגר תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים, חזר למשק המשפחתי עם ידע מתקדם חדש. “זיהיתי שיש לנו מקור ידע מאוד גדול שניתן באמצעותו לייסד פיתוחים טכנולוגיים שיתרמו למשקים רבים בארץ ובעולם. לכן לפני כשנה וחצי הקמנו את חברת הסטארט־אפ שלנו מטע (Mata) והתחלנו לעבוד על הפיתוח חסר התקדים שלנו שמספק פוטנציאל הכנסה ונתונים פיננסיים איכותיים ויש לו יכולת לייצר שינוי עבור משקים בארץ ובעולם״ הוא מסביר.
אתגרי הפיתוח בצל המלחמה
המיזם של פרידמן ואחיו ניצב בפני אתגרים משמעותיים בעקבות מלחמת “חרבות הברזל” שהחלה בשביעי באוקטובר 2023. “היינו בשלב של אינטגרציה בין המערכות כשפרצה המלחמה” הוא משתף. “המיזם נכנס לסוג של הקפאה כי העובדים שלי, כולל אני, היינו במילואים. יש לי שותף ועובדים שמגויסים מהשביעי באוקטובר עד עכשיו” פרידמן ושלושת אחיו, כולם שותפים במשק המשפחתי, הוקפצו למילואים ביום שפרצה המלחמה. “אחי הבכור הוא קצין ביחידת תגובה מיידית ברמת הגולן, אח נוסף משרת ביחידת דבורה, גם היא יחידת תגובה מידית בגליל והאחרון הוא סמל במחלקת צלפים בגדס״ר של חטיבת אלכסנדרוני. אני שרתתי ביחידת דובדבן ולאחרונה הצטרפתי לאחי ליחידת התגובה המיידית שמקימים בגולן- פרא. כולנו נלחמים למען המדינה כי זה מה שצריך לעשות עכשיו ואנו מקווים בסיום המלחמה להמשיך מהנקודה שבה עצרנו” הוא מסביר.
השפעה רחבה על החקלאות והתקדמות הפיתוח הטכנולוגי
המלחמה השפיעה לא רק על המיזם הטכנולוגי שמפתחים האחים, אלא גם על המשק החקלאי. “רוב כוח האדם המתפקד במשק נעלם” מספר פרידמן. “תהליכי גידול שקורים בחורף התעכבו ונפגעו, מה שישפיע על הגידולים של השנה הזאת” למרות האתגרים, פרידמן נחוש להמשיך בפיתוח. “אנחנו בקשר הדוק עם הגורמים המובילים במשק ועם משרד החקלאות” הוא אומר. “ברגע שנוכל לחזור לעבודה, נחזור בכל הכוח לקדם את המיזם” הוא מסביר.
חזון לעתיד החקלאות העולמית
פרידמן רואה בפיתוח המשפחתי פתרון לאתגר עולמי. “האוכלוסייה בעולם הולכת וגדלה כל הזמן וכמות הידיים העובדות בחקלאות הולכת ויורדת” הוא מסביר. “אנחנו צריכים להכניס טכנולוגיה שתצמצם את הפער ותאפשר לנו להמשיך ולקיים את אספקת המזון העולמית. המטרה שלנו היא לאפשר לחקלאים בארץ ובעולם להמשיך לקיים את פעילות הגידול במטעים ובשדות שלהם ולהרוויח כסף טוב עבור היבול האיכותי. אנחנו מקווים שמשקיעים יבינו את החזון שלנו ויירתמו להצלחת המיזם”.
בעוד המלחמה ממשיכה להשפיע על החיים ברמת הגולן, החזון של פרידמן לעתיד החקלאות נותר איתן. הוא מייצג דור חדש של חקלאים-יזמים, המשלבים מסורת חקלאית עם חדשנות טכנולוגית, המבטיחה עתיד בר-קיימא לחקלאות העולמית. לבחינת ההזדמנות להשקיע במיזם של משק פרידמן, השאירו פרטים כאן למטה.
למידע נוסף: